به ظور مفصل در رابطه با مزایای پرورش گاو سیستانی صحبت شد اما …… با وجود تمامی مزایایی که برای این دام در منطقه سیستان بخصوص زابل مطرح شد حدود دو دهه است که گاو سیستانی جایگاه خود را از دست داده است و می تاوان خشکسالیهای سالهای اخیر که از سال 1375 آغاز شاد را بهعنوان تنها دلیل این آمار نام بارد. خشکسالی دشت سیستان که بر بسیاری از امور این مناطق اثرات سوئی داشته است، پرورش و تولید گاو سیستانی را نیاز دستخوش ناملایمات اقلیمی و طبیعی کرده است، که از جمله این عوامل میتوان به کمبود علوفه اشاره کارد در مقابل
کشاورزان و دامدارانی که متاثر از خشک سالی هستند دیگر درآمد کافی برای فراهم نمودن علوفه مورد نیاز را ندارند.
تداوم خشک سالیها و هزینههای زیاد پرورش به مرور زمان موجب شد تا دامداران و کشاورزان رغبتت خود را برای پرواربندی این نوع دامها از دست بدهند، بهطوری که هم اکنون پرورش این نوع گاو در منطقه سیستان به دست کشاورزان و دامداران موارد بسیار نادر است. یکی از راه حلهای موجود برای حفظ این نژاد انتقال آن از منطقه سیستان به مناط بهتر تار برخوردار از نظر علوفهای را نام برد. از دیگر اقدامات استفاده از ضایعات نخلستانها و باغهای موز در استان با مدیریت و تامین مالی برای تبدیل آنها به کنسانتره، میتوان خوراک این دامها را تأمین کرد. اقدامی دیگر در این راستا طرح اصلاح نژاد، تکثیر و توزیع گاو سیستانی با روش هسته باز به منظور حفاظ نژاد گاو سیستانی توسط مرکز تحقیقات سیستان است.
امید است با تأمین اعتبار برای اجرای این طرح در آیندهای نزدیک اشتغالزایی، توسعه و تولید گاو سیستانی در منطقه به صورت جدی دنبال شود.
نویسنده: فرشته مریدی (دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نژاد، دانشگاه صنعتی اصفهان)
فصلنامه علمی- دانشجویی رویان، شماره بیست و یکم
دامیار ۲۴
آیا میدانید؟
صاحبان کسب و کار در حوزه دامپروری میتوانند آگهی های خود را بدون پرداخت هزینه در دامیار ۲۴ منتشر کنند.
این امکان تا تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ مهیاست.